teisipäev, september 25

Lõikuspidu 12.–13. oktoobril Viljandis

Pärimusmuusika Lõikuspidu 2007!

12.-13. oktoobril toimub Viljandis igasügisene hooaega kokkuvõttev Pärimusmuusika Lõikuspidu.

Esimese päeva õhtul kolm kontserti, teisel päeval lõunane õpituba ja kuus kontserti hilise ööni välja toimuvad kahes kontserdipaigas Viljandi linnas. Esinejate valik tehakse eelkõige suvisel Viljandi Pärimusmuusika Festivalil kõrva ja silma jäänud kontsertide ning tänavuse aasta jooksul välja antud pärimusmuusika CD-plaatide põhjal.

Olulisim muudatus tänavusel Lõikuspeol on kõikidel festivali kontsertidel helivõimendusest loobumine. Eesmärgiks on tuua tähelepanu alla võimendamata pillimäng kui pärimusmuusika loomulik esitus. Soovime, et publik kuuleks, õpiks kuulama ja aru saama, et oma algses funktsioonis sai rahvamuusika ja -muusikud suurepäraselt ilma helisid võimendamata hakkama ning et see on võimalik ka tänapäeval.

Reedel, 12. oktoobril kell 18 algab festival ülevaatekontserdiga Viljandi Kultuurimajas, kus astuvad üles mitmed hetkel aktiivselt tegutsevad ja õppivad pärimusmuusikud ning annavad nö aru pärimusmuusika hetkeseisust.

Esimene päev jätkub TÜ Viljandi Kultuuriakadeemia Mustas Saalis (Suur Tuba) Ro:Toro & Karl Laanekase ühisprojektiga ning lõpeb Viljandi Kultuurimajas legendaarsete Untsakate 15. juubelikontserdiga.

Teine Lõikuspeo päev (laupäev, 13. oktoober) algab mitmetest pärimusmuusikaansamblitest tuntud muusik Cätlin Jaago õpitoaga Suures Toas. Töötuba on pühendatud parmupillilugude õpetamisele ning sissepääsu sinna tagab meloodiapilli (ka parmupilli) kaasa võtmine.

Kell 14 algavad Suures Toas teise päeva kontserdid Mari Kalkuni plaadi „Üü Tulõk” esitlusega. Päev jätkub kahes kontserdipaigas vägagi eriilmeliste esinejatega: täiesti akustiliste kavadega astuvad lavadele Zetod, Kulno Malva, Priks-Valk-Vabarna ning Lõikuspeo piiritaguseks pärliks on tänavu Viljandi Pärimusmuusika Festivalil väga suure menu osaliseks saanud Tšiili muusiku Fernando Stern, kelle kontsert on laupäeval kell 22 Suures Toas. Fernando on selle erilise etteaste jaoks kutsunud appi energiast pakatava Friggi liikme Antti Järvelä ning meie oma viiuldaja Maarja Nuudi. Festivali lõpetab temperamentne Svjata Vatra Viljandi Kultuurimajas.

Täpsem info ja ajakava: www.folk.ee Piletiinfo ja eelmüük: www.piletilevi.ee

Kommentaare ei ole: